2018. nov 25.

A MARVEL moziverzum hivatalos idővonala

írta: szmozizok
A MARVEL moziverzum hivatalos idővonala

Kiadták a pontos évszámokat

szmk_marvel_idovonal_moziverzum_timeline_mcu_avengers_bosszuallok.jpgAz iskolai történelemórák kötelező évszámai mellé most betanulhatjuk a Bosszúállók polgárháborújának meg a híres Ragnarök-nek évét, és megtudhatjuk melyik esztendőre datálódik Ultron kora.

A MARVEL moziverzum 2008-ban a Vasemberrel kezdődött, megteremtve magát a moziverzum fogalmát és a filmipar újabb kasszarobbantó 'nagy név' monstrumát. Idén a 10 éves évforduló alkalmából jubileumi stúdió logót meg posztereket készítettek, lőttek egy csoportképet a megszámlálhatatlan szereplőkkel és alkotókkal, illetve egy könyvet is kiadtak a Marvel Studios: The First Ten Years címmel.

A tíz éves jubileum alkalmából készült 'osztálykép', alatta az így készült videó:
szmk_marvel_cinematic_universe_moziverzum_10_ironman_avengers_thor_hulk_cap_loki_guardians.jpg

A könyv érdekessége, hogy az egyes filmekhez tartozó évszámokat is tartalmazza, de nem a bemutatásuk évét, hiszen az közismert volt eddig is, hanem a történet szerintit, azaz melyiknél melyik évben járunk. A filmek sorrendjének összerakása természetesen nem okozott gondot senkinek aki végigkísérte a Bosszúállók kalandjait, de az egyes epizódok pontos évei, és hogy azok között mennyi idő telt el, az már javarészt feltételezés volt. Ezidáig.

A hivatalos MARVEL idővonal:

1943-1945: Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló

2010: Vasember

2011: Vasember 2, A hihetetlen Hulk, Thor

2012: Bosszúállók, Vasember 3

2013: Thor: Sötét világ

2014: Amerika Kapitány: A tél katonája, A galaxis őrzői, A galaxis őrzői Vol. 2

2015: Bosszúállók: Ultron kora, A hangya

2016: Amerika Kapitány: Polgárháború, Pókember: Hazatérés

2016-2017: Doctor Strange

2017: Fekete Párduc, Thor: Ragnarök, Bosszúállók: Végtelen háború

A könyv kiadása után bemutatott Hangya és a Darázs történetét tekintve, a fentiek alapján, elvileg 2017-ben játszódik. A jövő év elején érkező Marvel kapitány egyes előzetes elemzések szerint a 90-es évek történéseit dolgozza majd fel. A Bosszúállók 4. részével az univerzum 22 filmre fog bővülni, de hogy az milyen évben fog játszódni, azt szerintem senki nem meri megtippelni egyelőre.

Gigantikus méretűre duzzasztott filmvilágról van szó, amelyben a legjobb szándékkal is kerülhet ellentmondás, így a hivatalos idővonalba is belekötöttek már rajongók. Szerintem nem kell ezt ennyire komolyan venni, csak élvezni ezt a csodálatos (MARVELous), most már kimondható, velünk nagyjából egy időben zajló párhuzamos univerzumot.

33 poszter a 10 éves jubileumhoz:

Az idővonal rengeteg helyen szerepel az interneten, én most a ScreenRant-et jelölöm meg forrásként.

Szólj hozzá

hype marvel pókember loki thor vasember hulk spider man iron man rocket avengers amerika kapitány mcu bosszúállók captain america fekete párduc moziverzum mordály black panther black widow fekete özvegy doctor strange guardians of the galaxy starlord galaxis őrzői groot thanos űrlord hulkbuster gamora drax iron spider cinematic universe