2020. dec 26.

Vélekedés - Lelki ismeretek (Soul - Disney+)

írta: szmozizok
Vélekedés - Lelki ismeretek (Soul - Disney+)

Pixar lelkifröccs

szmk_pixar_soul_lelki_ismeretek_disney_plus_1_1.jpgNyári mozifilm lett volna a Lelki ismeretek, végül egy tökéletes karácsonyi ajándék lett a Disney-től.

Karácsonyi ajándék és nem film, mert a karácsony szóba sem jön a Pixar legújabb alkotásában, de a címével összhangban az emberi lelket nagyon is kényezteti, ami jól esik a 2020-as év végén. A Disney+ debütálás összességében sajnálatos, a stúdió portfóliójában ismét kiemelkedően kreatív alkotás, mind vizuálisan mind tartalmilag. Főhősünk egy jazz zenész, akinek egy szép napon állandó zenetanári állást ajánlanak, majd kapásból egy menő jazz zenekarba is meghívják zongorázni. Életének nagy napja ez, amikor minden értelmet nyer, aztán pont aznap meg is hal. Szerencsére a történet itt nem ér véget, mert lelkét a metafizikai világban tovább követhetjük, amint kétségbeesetten küzd a visszatérés érdekében, hogy beteljesítse sorsát, életet értelmét, ami a jazz. Soha nem volt még ennyire felnőtt Pixar animációs film, szerintem gyerekek vajmi keveset fognak fel a lényegéből. A Disney streaming platformján angol nyelv és felirat mellett néztük, amit élőben fordítanom kellett a gyerekemnek, tehát volt baj, hogy mit is mondjak, az ihletről, személyiségről, a kiégésről, transz állapotról, elveszett lelkekről és a túlvilágról. A lelkünk kezdeti állapotát, amit mi szívtengernek hívunk, az persze ment, hiszen a hol voltam én akkor amikor még nem voltam kérdést már korábban körberágtuk. Szerencsére a humoros jelenetekből sem volt hiány, ami újfent nem sikítozós futkározás dömpinget, hanem okos komikumot jelentett, így a kacarászás biztosított és sok sok további gyermeki kérdés, amire felnőttként sincs biztos válasz. Az otthoni megtekintés hátránya, ami számos zavaró tényezőt jelent, kompenzálható a streaming előnyével, hiszen a némileg káoszos első megtekintés után én kapásból újranéztem, mert van nézni való és átérezni való dögivel. A neonfényes metafizikai világnál nagyon hiányoltam a nagyvásznat, olyannyira szépen ábrázoltak minden felfoghatatlant, néha csupán pár vonallal, teljesen absztrakt módon. Tovább haladva és figyelmesebben megnézve, a való világra, azaz New York utcáira az ellenkezője, a totális részletgazdagság igaz. A kettősséget a zene is maximálisan hozza. Az életben jazz, a túlvilágon Trent Reznor és Atticus Ross gépzenéje. A legkevésbé gyereknek szánt Pixar alkotás mesésen értekezik az élet értelméről, amennyire csak lehet lefordítva az animációs filmek univerzális nyelvére. A felnőttesség hibája nem róható fel, hiszen nem a korhatári besorolás szokásos faktorai miatt az, hanem gondolatiságában és egyáltalán nem ártalmas értekezni akárhány évesen az élet értelméről. Vastagon kiemelte a Disney legkreatívabb részlege, hogy ők az alfa és omega, ha minőségi és kreatív szórakoztatásról van szó, amely pozícióhoz tartozó feladatokat ezúttal is lelkiismeretesen elvégeztek.

(A Disney Plus szolgáltatáshoz egy VPN előfizetésre volt szükség, továbbá egy németországi dombornyomott bankkártyára. A VPN aktiválással úgy érzékeli a rendszer, mintha Németországban lennék és stabilan működik a Disney Plus számítógépen, ami ma már könnyedén a TV-re is átjátszható. A területi korlátok áthágása némileg visszaüt, mert amíg aktív a VPN az HBO GO például már nem használható a számítógépen.)

ELŐZETES:

POSZTEREK:szmk_pixar_soul_lelki_ismeretek_disney_plus_1.jpg

szmk_pixar_soul_lelki_ismeretek_disney_plus_2.jpg

szmk_pixar_soul_lelki_ismeretek_disney_plus_3.jpg

Szólj hozzá

kritika soul disney animáció animation pixar review vélekedés disney+ lelki ismeretek