2018. júl 02.

Vélekedés - A 2018-as mozis év első feléről

írta: szmozizok
Vélekedés -  A 2018-as mozis év első feléről

Az eddigi 10 legjobb filmélmény

szmk_elso_felev_2018.JPEGAz év eleje az Oscar díjra jelölt filmek miatt volt emlékezetes (Fantomszál, A víz érintése), míg április végétől kasszarobbantó nevek érkeztek egymás hegyén hátán, ami émelyítő volt kicsit, de nagyot csalódni egyikben sem kellett. A 2018-as év első felében 23 filmet sikerült megtekinteni moziban, 6-ot pedig a Netflixen, melyek között voltak tavalyiak is. A Netflix egyelőre nem győzött meg, különösen a saját gyártású filmjeivel (Mute, Cloverfield Paradox). Két igen jól sikerült magyar film közül az egyiket (Örök tél) TV-ben, a másikat  (Kojot) a forgalmazó jóvoltából a YouTube-on láttam. Ez 31 új film 6 hónap alatt.  Az összes vélekedést itt lehet elolvasni, de a 10 számomra legkedvesebb 2018-as mozi élményt az alábbiakban felsorolnám ABC rendben, mert a tetszés szerinti sorrendállítást meghagyom az év végére.

(A képregény és sci-fi filmek, főleg a Star Wars nálam előnyt élvez, ez látszik a listából, de ezen irányú szubjektivitásom képtelen vagyok félre tenni.)

Bosszúállók: Végtelen háborúszmk_2018_elso_felev_banner_8.jpgA címe miatt került most első helyre, de nincs kétségem afelől, hogy az év végén is ott lesz. Egyértelmű az idei legnagyobb durranás, 18 film vezeti fel és 10 éve kezdődött történet lezárásának az első fele, ami alapból adja a katartikusságát, ráadásul szájtátós a megvalósítás is. Vélekedés itt

 

Deadpool 2szmk_2018_elso_felev_banner_7.jpgNulla elvárásokkal estem neki, az első részt is túlértékeltnek és túltoltnak tartottam. Kegyetlen humora beszippantott és azóta is szajkózom, hogy "hello Yukio", meg "iksz-foorssz", illetve csimicsangát is készítettem. Vélekedés itt.

 

Expedíció - Annihilationszmk_2018_elso_felev_banner_5.jpgNagyon vártam ezt a sci-fit, amely végül a Netflixen landolt. Utólag érthető, mert mélyre szántóbb, mint a rendező előző filmje az Ex_machina, de imádom mikor a film után az ember a földet nézi és gondolkodik, hogy mit is látott. Vélekedés itt.

 

Fekete Párducszmk_2018_elso_felev_banner_6.jpgFél év alatt három Marvel film a legjobb tízben? Lehetne mondani totálisan elfogult vagyok, lehet is, de a Végtelen Háborút akkor is az egyik legjobb látványvilágú és hangulatú eredettörténet vezette fel. A Párducot üzenetet miatt véleményem szerint túlértékelik, de alábecsülni sem szabad. Vélekedés itt.

 

Három óriásplakát Ebbing határábanszmk_2018_elso_felev_banner_2.jpgPontozásos módszerrel ez nekem egy 10/10-es film. Kemény dráma, fekete humor, érzelmi hullámvasút, szenzációs karakterek és színészek, parádés zene, Én nem tudok belekötni. Messze a legjobb az Oscarra jelölt filmek közül és biztosan a legjobb 3 között végez a listámon év végére. Vélekedés itt.

 

A hihetetlen család 2.szmk_2018_elso_felev_banner_9.jpgMajdnem 15 évet kellett várni, de nagyon megérte. Mindent tud amit elődje, két órás felhőtlen szórakozás a Pixar kreativitás legjavából. A remek és naprakész történet talán picit erőszakosabb és félelmetesebb, de szuperhős történetek már csak ilyenek. Vélekedés itt.

 

Jurassic World: Bukott Birodalomszmk_2018_elso_felev_banner_4.jpgA Sicario 2-vel versenyzett a Jurassic World. Mindkettő jó folytatás lett, de én a dinoszauruszokat veszem előrébb mivel a Jurassic Park volt az első meghatározó mozis élményem, illetve brutálisan látványos első fél órát követően a Frankenstein kastély helyszínt remek újításnak tartom. Vélekedés itt.

 

Örök télszmk_2018_elso_felev_banner_3.jpgEgyik vasárnap este a TV-ben volt a premier. A munkatábor téma miatt nem vártam izgatottan, de odakapcsoltam a Netflixről, és jól tettem. Rideg, de nem elborzasztó film szívmelengető történettel és gyönyörű szép lezárással. Vélekedés itt.

 

Ready Player Oneszmk_2018_elso_felev_banner_1.pngA legnagyobb meglepetés a sorban. Steven Spilberg neve garancia, imádom a scifi-t, de akkor is túlságosan számítógépesnek tűnt. Az is volt, de szenzációs történettel ami azonnal beszippant a virtuális világba és el nem enged. A tojásvadászatról és a nosztalgia faktorról nem is beszélve. Vélekedés itt.

 

Solo: Egy Star Wars történetszmk_2018_elso_felev_banner_1.jpgNem a legerősebb rész ezt el kell ismerni. A bukását találgatják, korán jött és nem Han Solo-t kellet volna választani elsőre stb. Véleményem szerint vannak benne nagyon jó részek a többit meg szokni kell, de borzasztóan sajnálnám, ha ez a történetszál vagy a Star Wars történetek sorozat emiatt nem folytatódna, mert azért rossztól igen messzi-messzi van. Vélekedés itt.

 

Jöhet a II. félév, ami szintén tartogat nagy dolgokat, melyek közül a First Man-t várom a legjobban.

Szólj hozzá

star wars marvel solo review avengers hihetetlen család annihilation incredibles 2018 deadpool bosszúállók black panther ready player one jurassic world infinity war deadpool2 végtelen háború three billboards három óriásplakát örök tél