2020. már 05.

A legkegyetlenebb Pixar pillanatok

írta: szmozizok
A legkegyetlenebb Pixar pillanatok

Könnyfakasztásból jeles

szmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_4.jpgA héten moziba kerülő Előre című animációs film ismét bebizonyította, hogy a Pixar könnyfakasztásból jeles.

Az Előre nézősiratás tekintetében nem marad el a stúdió elvárt szintjétől. Engem sem hagyott hidegen és meghatódottságomban összeszedtem a legkegyetlenebb pillanatokat, amelyeket a Disney Pixar részlege védjegyként szállít.

Szenilla nyomábanszmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_3.jpgA Némó nyomában legelején egy barrakuda elragadja az édesanya bohóchalat és majdnem a komplett családját is. A sorozat tehát már 2003-ban komoly drámával indult. Számomra a Szenilla nyomában (2016) című folytatás végén teljesedett ki igazán az érzelmi szökőár. A doktorhal Szenilla szülei kagylókat rakosgattak ki az óriás akvárium fenekére, hogy gyermekük mindig haza találjon, mivel rövidtávú memóriájával gondok vannak. Szenilla a nyílt óceánba kerül, már itt találkozunk vele az első filmben, míg a másodikban emlékfoszlányok segítségével keresi rég elfeledett szüleit. A film végén, mindenféle kalandot követően, úgy történik meg a nagy találkozás,  hogy a tengerfenéken kagylók vezetnek szülei búvóhelyére. Azaz a szülők éveken át várták és a kagylókat is pakolgatták, remélve, hogy gyermekük egyszer majd hazatalál.

Toy Story 3szmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_1.jpegA Toy Story (1995) a stúdió és az animációs filmek ősfilmjének is nevezhető. A gyerekjátékok életpályáját mutatja be, filmről filmre. Sok megható pillanat van ebben a sorozatban, a többség a megunt játékok valamiféle félredobásából adódik. A harmadik részben (2010) csúcsosodik ki igazán a helyzet, mikor Andy továbbtanul és játékainak sorsa tényleg bizonytalanná válik. A film során kiderül, hogy az óvodának történő felajánlás csak nekünk, embereknek tűnik szép megoldásnak. A fináléra rendeződik a helyzet és Andy rátalál egy Bonnie nevezetű kislányra, aki hasonló értékrendekkel bír, mint ő, játékok tekintetében. Átviszi a féltett barátait a kislánynak és egy megható jelenetben átadja őket, egytől egyig bemutatva ki kicsoda. Természetesen Woody, a cowboy esetében, még némi habozással is emelik a szituáció szépségét és szomorúságát.

Agymanókszmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_1.pngAz Agymanók (2015) a halál témát mellőzi és a leggyakoribb csonka családos Disney felállást is. Teljes szerető családi háttér áll rendelkezésre Riley számára. Komoly drámát egy nagyobb távolságú költözés eredményez. A nézőpontunk viszont nagyon ötletes, a gyerek fejében az érzelmek vannak megszemélyesítve. A végső katarzis Bánat létezésének megkerülhetetlen visszaigazolása és a kislány zokogása. Számomra a legfájdalmasabb jelenete mégis a felejtés és felnövés nem hétköznapi tolmácsolásával született. A fejben zajló eseményeknél a képzeletbeli barát Bing Bong vezeti az elkóborolt érzelmeket a hosszú távú memória útvesztőjében, míg végül ő menti meg Derűt azzal, hogy feláldozza magát és a felejtés gödrében végzi. Még egy 'kísérd el az útján helyettem' szintű frázist is elenged Bing Bong, annak érdekében, hogy a gyomros a nézőnek megfelelően kemény legyen. 

FEL!szmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_2.jpgA FEL! (2009) igazán érdekes esete a Pixar könnyfakasztásnak. A film első percei elintézik ezt a dolgot a Married Life, azaz 'házas élet' jelenetként aposztrofált montázsban. A wikipédián külön oldal van ennek a nyitánynak, ez is jelzi, hogy nem mindennapi filmindításról van szó. Az elnevezés és a hatásosság is Michael Giacchino által komponált azonos című filmzenéből is keletkeztethető. A filmzene mellesleg Grammy díjat is nyert. A főszereplő öregúr Carl Fredricksen életútját mutatják be, a feleségével történő megismerkedéstől, a be nem teljesült családi álmon át, a halálig. Az utána következő kalandtörténet szép végkifejlete erre épül, de érzelmi csúcspont szempontjából szinte elvész, a film első percei árnyékában.

COCOszmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_1.jpgA Coco számomra az abszolút gyilkos Pixar animációs film. Felejtés, emlékezés és halál együttesen jelenik meg. Érdekes, hogy a film végig a halál és túlvilági élet körül forog, mégis szórakoztató mindaddig, míg fel nem csendül (nem is egyszer) az Emlékezz rám dal. A legerősebb pillanat, mikor Miguel üknagyapja gitárjával Coco mamának gitározik és énekel, ezzel biztosítva zenész felmenőjének túlvilági létezését. Dédnagymamája az utolsó élő személy, aki még emlékszik édesapjára Hectorra. A dal hallatán az öreg néni magához tér és nem csupán emlékszik, még elkezdi énekelni is a dalt. Még a hasonló filmek végén szokásos happy end montázs sem segíti a sírás visszatartását, hiszen itt már Coco mama is elhalálozik, amit egy oltárra helyezett fényképpel tudatosítanak. A moziban esélye sem volt az embernek villanykapcsolásra rendbe szedni magát a patakzó könnyekből.

Előreszmk_pixar_disney_coco_fel_toy_story_szenilla_nemo_agymanok_elore_meghatodott_siras_konnyek_emlekezz_ram_woody_buzz_miguel_banat_deru_animacio_5.jpgA legújabb filmről sokat nem írnék, hiszen a héten kerül a mozikba és még sokan nem láthatták. Az Előre története, hogy egy elf testvérpár varázslat útján szeretné visszahozni, egyetlen napra, fiatal korukban elhunyt édesapjukat. Alapból is erős felállás. Bár a végkifejlet valamilyen szinten sejthető, a Pixar úgy oldotta meg a dolgot, hogy különös nézőpontból szemlélhetjük a katarzist, amit végül a testvéri szeretet témája emel igazán magasra. Rendkívül megható, sorrendbe rögtön a Fel! környékére pozicionálnám könnyfakasztási képességében.

Szólj hozzá

up hype buzz disney animáció bánat fel animation woody derű pixar előre coco miguel toy story finding nemo némó nyomában onward remember me emlékezz rám inside out finding dory agymanók szenilla nyomában bing bong