2019. júl 12.

Vélekedés - Bosszúállók: Végjáték (exklúzív új tartalommal)

írta: szmozizok
Vélekedés - Bosszúállók: Végjáték (exklúzív új tartalommal)

Lenyomni az Avatar-t, bármi lesz is!

szmk_avengers_bosszuallok_endgame_vegjatek_iron_man_vasember_amerika_kapitany_thor_hulk_pokember_fekete_parduc_marvel_mjolnir_barmi_lesz_is_3000_szeresen_1.jpgA kibővített Bosszúállók: Végjáték egy utolsó lehetőség, illetve egy remek értékmérő, hogy az Avatar rekord gigantikus. 

Nem kimondottan az extrák okán sikerült negyedszer is moziba mennem a korábban röviden és tömören véleményezett Bosszúállók: Végjátékra. Láttam a premier napján, megnéztem eredeti nyelven és IMAX-ben is. Kipipáltam minden számomra fontos formátumot, most pedig szimplán kihasználtam az utolsó lehetőséget. Óriási élmény a film, nagyon tömény, bármennyiszer újranézhető, újra átélhető és egyértelműen mozivászonra való. A Marvel moziverzumnak, azaz eddig 22 filmnek és több mint egy évtizedes moziélménynek a tökéletes érzékkel elkészített konklúziója.

Az áprilisi premier hétvégéjén a világ szintű bevételek kapásból milliárdos szintre lőttek ki. Az ilyen rekordokkal foglalkozó Box Office Mojo oldal lényegesebb kategóriáit letarolta Vasember és csapata, de a fő-fő rekord elmaradt, mindössze egy hajszállal. Nyilván figyelembe kell venni ezt-azt ezeknél a rekordoknál, de akkor is. Az újra moziba küldést véleményem szerint egyértelműen az Avatar rekord presztízskérdése szülte.

Az extra tartalmak a filmen belül egyáltalán nem voltak érzékelhetők, talán nem is voltak. Hosszabb és érdekesebb dolgokat a film utánra ígértek. Ígértek, de nem volt.  A moziban is értetlenül álltak a helyzet előtt, hiszen azt sem tudták, hogy a film végén vagy benne kellene lennie az új tartalomnak. Mindenesetre levetítették amit kaptak, a nézők végigülték az egész stáblistát és se Stan Lee megemlékezés, se Hulk félkész jelenete, se Pókember: Idegenben kedvcsináló. Szívesen megnéztem volna, de pontosan tudtam mire számítsak, körülbelül annyira, amennyi extra tartalmat mostanság egy hazai DVD kiadványra odavetnek, hogy legyen. Külföldi oldalak megírták már több mint 1 hete. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a nagy népszerűség ellenére nincs még meg a rekord. (FRISSÍTVE: A mozi is észlelte a hibát és valóban rossz volt a kópia, így a jövő héten újra levetítik a filmet exklúzív tartalommal, a jegyem pedig érvényesek egy ötödik menetre!)

Érdekes, hogy az Avatar esetében is van bővített változat, amit moziban utólag vetítettek és van bővített-bővített változat blu-ray formátumban. Ezen kiadásoknál, akár A gyűrűk ura filmeknél, kimaradt jeleneteket raktak vissza és fejezték be a digitális munkálatokat rajtuk. Az igazi rajongóknak ez igazán nagy ajándék. 

Szerintem a Bosszúállók hasonló kibővítésével simábban meglenne az a fránya rekord. A rekord, amelyet egy 22 filmmel és megannyi híres karaktert okosan felvonultató alapozással akarnak megdönteni. Úgy gondolom az Avatar rekordja sokkal erősebb. Hiába vagyok meghatódva a Végjátékon minden egyes alkalommal. A Bosszúállók finálé akkor működik igazán, ha 2008 óta figyelemmel kíséri az ember a történéseket. A film tele van utalgatásokkal, a közepén meg gyakorlatilag 'best of válogatással'. Az Avatar ellenben, a 3D és IMAX technológiák kiaknázatlansága miatt jókor volt jó helyen. Mindenkinek. Nem volt előzmény, nem volt kérdés láttad-e ezt meg ezt az előzmény filmet. Három óra újdonság, mind történetileg mind technikailag. A szuperhősök katartikus gyülekezője bizonyosan győzedelmeskedik, de egészen más típusú a győzelem, sok újranézéssel a rajongó tábor miatt.

Szerintem jól mutatja ez a Bosszúállók 'exkluzív új tartalmakkal' elnevezésű kapkodós újra vetítés is, hogy mekkorát szólt az Avatar 2009-ben és egy egész filmuniverzum kell az utoléréséhez.

Az Avatar hamarosan hasonló útra lép. 2021-ben jön a második rész, majd minden páratlan év decemberében, felváltva a Csillagok háborúját, Avatar filmmel karácsonyozunk egészen 2027-ig. Alábecsülni nem kell, mert a Disney megvette a jogokat félkész filmekkel, majd berakta fő műsoridőbe, csaknem előre 10 évre. Véleményem szerint nagy dolog van kezükben és alig várom, hogy láthassam. 

ELŐZETES:

POSZTER:szmk_avengers_bosszuallok_endgame_vegjatek_iron_man_vasember_amerika_kapitany_thor_hulk_pokember_fekete_parduc_marvel_mjolnir_barmi_lesz_is_3000_szeresen_2.jpg

Szólj hozzá

kritika marvel pókember thor vasember hulk review iron man rocket avengers endgame végjáték nick fury amerika kapitány sólyomszem bosszúállók captain america fekete párduc mordály fekete özvegy vélekedés spider-man doctor strange guardians of the galaxy starlord galaxis őrzői groot thanos űrlord gamora drax marvel kapitány infinity stones infinity war végtelen háború infinity gauntlet végtelen kövek végtelen kesztyű iron spider infinity saga