2017. dec 13.

Csináld Magad - Star Wars karácsonyfa

írta: szmozizok
Csináld Magad - Star Wars karácsonyfa

Ünnepi készülődés rajongói módra

szmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_6.JPGHarmadik éve, hogy a karácsony összemosódik a Csillagok Háborújával. 2015-ben az Ébredő Erő, 2016-ban Zsivány Egyes, idén Az utolsó Jedik alapozza meg minden Star Wars rajongó ünnepi hangulatát. Tavaly csokoládéval és linzerrel készültem, de idén egész korán elkapott a várakozás a  messzi-messzi galaxissal kapcsolatban, ezért sikerült egy komplett karácsonyfát állítanom a filmsorozat tiszteletére.

Az ötlet már régóta érlelődött, de annak nem láttam értelmét, hogy összeszedem az összes műanyag figurámat meg űrhajómat és ráaggatom egy fára. Úgy alakult, hogy egy kedves ismerősöm berendelt magának egy Csillagok Háborúja szilikon jégkocka készítő szettet, aminek sokáig nem örülhetett, mert fellobbant a Star Wars karácsonyfa ötlet és kölcsön is kértem.

A szilikon formákat számos helyről be lehet szerezni a neten, nekem ezek álltak ideiglenesen rendelkezésre: Darth Vader fej, Rohamosztagos fej, Boba Fett fej és a mandalori Bantha koponya jel, Han Solo a karbonit fogságában, R2-D2, X-szárnyú, Ezeréves Sólyom, Halálcsillag.szmk_diy_csinald_magad_star_wars_karacsonyfa_csillagok_haboruja_christmas_tree_1.jpgHasználtam már ilyen formákat korábban. A jégkocka a legkevésbé látványos felhasználási mód, ellenben a csokoládé vagy a gipsz már szép eredményeket produkál. Nyolc szilikon sablon, kilenc forma, közülük kettő nagy és kicsi mérettel. Kevésnek tűnik, de szerencsére archiváltam egy Star Wars adventi naptár műanyag belsejét ami most kapóra jött. Bár négyszög alakú kevésbé kidolgozott formákkal rendelkezik, a változatosság növelhető vele. Ez így néz ki:szmk_diy_csinald_magad_star_wars_karacsonyfa_csillagok_haboruja_christmas_tree_2.JPGKiöntöttem a sablonokat gipsszel két sorozatban. A száradás több nap, de rá lehet segíteni alacsony hőfokon sütővel.

A gipszöntés:

A hátoldalakat megcsiszoltam, mert ha nem is 360 fokban lesz a díszítés, látszódni fognak. Lekentem őket műgyantával. A műgyantázás előnye, hogy kevésbé lesz sérülékeny a gipsz, illetve zárja a porózus felületét, így a festéket nem issza majd be és egy réteg festékkel is szép felület képződik. A műgyanta hátránya, hogy erős anyag, kell szellőző helyiség, védő maszk és szemüveg is, illetve pár nap további várakozási idő. Műgyantáról részletesebben az Amerika Kapitány sisak és pajzs esetében írtam. 

A műgyantázott festetlen díszek:

Az alapszínre történő festés 2 napot vett igénybe, mert a hátoldalakat is lefújtam festékszóróval. A színek nem  tökéletesen autentikusak, mert drága lenne a sokszínűség. Szempontok voltak a milyen színből van otthon maradék és minek van nagyjából egyforma színe. A festékszóró előnye, hogy vékony egyenletes réteg lesz, az  apróbb részletek sem tűnnek el. Egyedül R2-D2 esetében maszkoltam és használtam kétféle alapszínt.

A festés festékszóróval:

 Az alapszínre lefestett díszek:

Az ecsettel történő díszítő festéstől féltem, hogy nem sikerül szépre, meg nehéz lesz, de a legjobb része volt az egész DIY projektnek, hasonlóan idegnyugtató, mint a Bosszúállók keresztszemes. 8 színű tubusos akril festékkészletet vettem és 3 igen vékony ecsetet. A bronz és ezüst színek a korábban készített Vastrón maradékai. Minden típusból az első darab a legélvezetesebb és készítés közben jön az ihlet további színvariációk kifundálására. Az ecsetvonások tökéletlensége és egyenetlen textúrája igazi kézzel készült bájat kölcsönöz a díszeknek, és szerintem vállalható.

Festés ecsettel:

A kicsi díszeknél nem volt konkrét elképzelés azon kívül, hogy a Star Wars felirat sárga lesz. A felirat festése közben látszott, hogy a kis méret miatt a részletek eltűnnek a festékréteg alatt, ezért a háttereket festettem. Munka közben kipróbáltam milyen, ha csillagos a háttér és tetszett. A fehér pöttyözés és a 2 darab apró Darth Vader díszítése fogpiszkáló segítségével történt. Yoda mesternél teljes volt a tanácstalanság, így minden színnel lefestettem, majd a bronz és ezüstöt választottam, mert olyan lett mint egy szentkép vagy ikon és ez passzol a 900 éves Jedi mesterhez.

Jöttek sorban a színvariáló ötletek. Boba Fett-et ezüsttel is fújtam és Jango Fett készült. Néhány X-szárnyú kék osztagos lett egy pedig Poe Dameron gépe Az ébredő Erő-ből. A rohamosztagosoknál piros díszítéssel készült Shocktrooper és fekete-ezüsttel Shadowtrooper a tágabb (videojáték) Star  Wars galaxisból, illetve fekete-bronz színű birodalmi R2-es azaz R2-Q5. A mandalori Bantha koponya jel esetében pedig egyszerűen megfordítottam a színeket.

A kész díszek:

Kell egy illő tartó is. Gondolkodtam feketében fehér pöttyökkel és Star Wars felirattal, de az elég bolti lenne, ezért R2-D2 festést találtam ki. A padlásról szerzett használaton kívüli karácsonyfa tartóról még a port sem töröltem le annyira lendületben voltam. Rárajzoltam nagy vonalakban a mintát. Lefújtam felül ezüsttel oldalról pedig fehérrel. A kék paneleket kimaszkoltam, és úgy fújtam le, de sajnos még a méregdrága "sensitive" maszkolószalag is kikezdte az ezüstöt. Feladni tilos, ezért végül ecsettel átfestettem. Kartonból készítettem néhány szenzort, hogy még droidosabb legyen a végeredmény, ezeket műgyantázás után autógittel kentem be és megcsiszoltam.   

A karácsonyfa tartó elkészítése:

A szenzorokat pillanatragasztóval felragasztottam és két kört festettem pirossal meg sárgával R2-D2 világító lámpái illusztrálására.

A kész R2-D2 karácsonyfa tartó: 

Egy gyors seregszemle, mi áll rendelkezésre:szmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_2.jpgszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_1.jpgA csúcsdísz a Halálcsillag gipszből kiöntve, szürkére festve és alulról fúróval kifúrva. Kellett még vékony fonal minden díszre pillanatragasztóval rögzítve, továbbá egy égősor a messzi-messzi galaxis csillagait reprezentálva, illetve egy fenyőfa. Elkészült a DIY Star Wars karácsonyfa Az utolsó Jedik karácsonyi premierjére...

Minden Rajongónak Kellemes és Csillagok Háborúja moziélményben gazdag Ünnepeket Kívánok!szmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_6.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_11.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_23.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_3.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_14.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_4.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_18.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_20.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_21.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_22.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_15.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_17.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_16.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_12.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_13.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_7.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_5.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_9.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_8.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_27.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_24.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_25.JPGszmk_star_wars_christmas_tree_diy_csinald_magad_csillagok_haboruja_karacsonyfa_26.JPG

Ráadás videó:

 További Csináld Magad alkotások itt.

Szólj hozzá

star wars diy csillagok háborúja darth vader karácsonyfa halálcsillag boba fett rohamosztagos stormtrooper millenium falcon christmas tree x wing deathstar csinaldmagad r2-d2 c-3po last jedi utolsó jedik