2020. aug 25.

TENET hangolódás Nolan filmekkel

írta: szmozizok
TENET hangolódás Nolan filmekkel

10 remek film a TENET elé

szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy.jpgKevés rendezőnél lehetne azt mondani, hogy bármelyik filmjét érdemes megnézni, de Christopher Nolan esetében lehet.

A kereken 50 éves Christopher Nolannek új filmje érkezik a héten. A vírus miatt kicsit megkésve, de nagy reménység övezi a TENET-et, hogy a mozilátogatás nem vész el örökre, hiszen ha valaki, ő biztosan nagyvászonra álmodta filmjét és megfelelő minőségben is készítette el. Elkötelezett híve a mozinak, a nagy formátumnak és a filmeknek. Minden munkáján látszik ezen elhivatottsága. A sikereinek hála már nem köt kompromisszumokat, mert nincs rá szüksége, amit tehet megépít és felrobbant, ha lehetséges csupán finomhangolás gyanánt használja a számítógépes technikát.

Számomra sokatmondó és legkedvesebb egysorosa, ami egyben egy Interstellarból való idézettel is összecseng: "- Ez lehetetlen! - Igen az, de szükséges.", ezen párbeszéd hangzott el a dokkolás jelenetnél. Ugyanezen film kulisszák mögötti videójában, mikor a farm körüli kukoricaültetésről értekeznek, mondja valaki, hogy hiába akar 2 méteres kukoricát, egy olyan területen, ahol senki nem termeszt kukoricát, mert ha össze is jön, nem tudja majd felgyújtani, hiszen a zöld kukorica nem ég. A rendező erre ennyit válaszolt: "Az én filmemben égni fog." Szerintem tökéletesen összefoglalja Nolan mentalitását, hogy mennyire konkrét elképzelései vannak és nem feltétlen tartja lényegesnek, hogy a filmen látottak megfelelnek-e a való világ törvényeinek, hiszen a cél a nagyszabású szórakoztatás, a filmélmény.

Mivel többnyire eredeti ötletekkel áll elő, a legújabb filmjére, a TENET-re való hangolódás gyanánt végignéztem az összes korábbi filmjét. Mindegyik nagyszerű alkotás, így sorrendet nem is tudok állítani, hiszen ki-ki szubjektív módon választhat egy kedvencet. A képregény rajongók, biztosan a Sötét lovag valamelyik epizódja mellett teszik le a voksukat, a háborús filmek kedvelői a Dunkirk-öt választják és még sorolhatnám. Összességében egy rendkívüli portfólióról van szó, melynek bármelyik elemét érdemes megnézni.

Követés / Following (1998)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_2.jpgChristopher Nolan első filmje. Kis költségvetés, fekete-fehér, 4:3-as képarány. Bensőséges, pont mint amiről betörőink elmélkednek mások életébe való betolakodáskor. A főhős véletlenszerűen választ embereket és követni kezdi őket, mígnem találkozik egy hasonló férfival, aki még az otthonukba is besurran. Természetesen elsőre is a nem lineáris történetvezetéssel, fordulatokkal és csattanóval operál a rendező. Mai szemmel régimódinak tűnhet, nehezebb megnézni, nem igazán vizuális kavalkád, de egyedi és különleges történet. Film noir, vizsgafilm érzetet kelt, aminek kétségtelenül jeles érdemjegy jár.

Memento (2000)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_3.jpgChristopher Nolan második filmje, ami rengeteg díjat gyűjtött és fókuszba helyezte a rendezőt. Agyzsibbasztó minden alkalommal. Nyomozunk, de a nyomozó csupán egy napig emlékszik a megszerzett információra, így a testére tetoválja azokat, hogy másnap emlékezzen az előrehaladásra. Látnoki bonyolultsággal van előadva, ami egész estés élményként nagyon sok tud lenni, de hogy egyedülálló ahhoz nem fér kétség. Kis adagokban, grandiózus látvánnyal megspékelve ez a furfangosság szinte védjegyévé válik Christopher Nolan-nak, így ha a Követés-t neveztem a vizsgafilmjének, akkor ez a doktori disszertációja.

Álmatlanság / Insomnia (2002)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_1.jpgTalán mondható, hogy az első nagy stúdiófilmje. Nem okoz álmatlan éjszakákat, hiszen nyilvánvalóan a Nolan pályafutás legkevésbé átütő darabja. No még így is kiváló krimiről van szó, ahol nem a gyilkos kilétén van a hangsúly, hanem a lelkiismeret szétcincáló erejéről. Feldolgozás, Robin Williams soha nem látott szerepben, Al Pacino az őrületbe kergetve, gyönyörű tájakon felvéve.

A tökéletes trükk / The Prestige (2006)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_4.jpgKét Batman film közé pont befért egy misztikus thriller, két versengő bűvészről és már hamisítatlan Nolan produkcióként tekintek rá. Ami innen hiányzik a későbbi filmekkel ellentétben a tempó és izgalom, meg az ehhez tartozó zenei téma. Mondjuk ez nem is az a történet... ígéret valami újra, fordulat van benne dögivel, és végül jutalom, mert tényleg egy tökéletes bűvésztrükk az egész. 

Sötét lovag trilógia - Batman:Kezdődik! (2005) / A sötét lovag (2008) / A sötét lovag:Felemelkedés (2012)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_118.jpgKülön részenként már nem is tudom kezelni, mert bár mind nagyszerű film, immáron a három együtt  alkot egy felejthetetlen és kerek történetet Batmannek. A Kezdődik új alapokra helyezi, ahhoz képest amit eddig láthattunk. A sötét lovag óriási konfliktust generál. A Felemelkedés elszáll a grandiózusság tekintetében, mégis tökéletes finálé. Kicsit hasonlít is a klasszikus Star Wars trilógia üteméhez.

Eredet / Inception (2010)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_7.jpgHa fel kell sorolni a Nolan filmeket ezzel kezdem. Nem a kedvenc, mégis ezt tartom talán a legjobbjának. James Bond ihletése tagadhatatlan, sokadik nézésre bele lehetne kötni, de a jó alapötletet nem tékozolja el. Oda vissza kivesézi, tele rakja izgalommal és Hans Zimmer emlékezetes zenéjével átküldi az emberen, mint egy gyorsvonat. Szuper volt 10 év után újra a nagy vásznon látni. A forgó szobát, meg a város középen átzakatoló vonatot is megépítették a forgatáshoz, így öregedésnek nyoma sem volt a jubileumi mozis vetítésen.

Csillagok között / Interstellar (2014)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_fvgf.jpgAz abszolút kedvencem Nolan-től. Egyrészt mélyűrös sci-fi, másrészt az apa lánya kapcsolat nagyon erős. Szerintem az érzelmi szál egyedül ebben a filmjében dominál igazán. Hihető az apokalipszis, a tudomány és fikció vékony határvonalán egyensúlyoz, így izgulni és morfondírozni is lehet rajt bőven. Az imádott idő tényezőt megfejeli a téridővel, berepülünk féregjáratba meg fekete lyukba, leszállunk bolygókra egy másik galaxisban, szóval iszonyú tömény utazás ez. Nem biztos a legjobb filmje, de nekem az Interstellar az első, ráadásul a Nolan - Hans Zimmer filmzenei kooperáció terén is. 

Dunkirk (2017)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_6.jpgMikor először hallottam el sem hittem, hogy Nolan miért pont háborús filmet forgat, de mikor először láttam mindent megértettem. Erre a műfajra is volt egy sajátos elképzelése, aminek megvalósításához minden eszközt megkapott. Technikailag óriási film. Érdemes megnézni néhány kulisszák mögötti videót is hozzá. Ismét bűvészkedés az idővel, vér és ellenséges arcok nélkül, egészen rövid, a lehető legkevesebb számítógépes effekttel, valódi és izgalmas moziélmény. 

TENET (2020)szmk_christopher_nolan_tenet_eredet_dunkirk_inception_dark_knight_sotet_lovag_batman_memento_interstellar_csillagok_kozott_syncopy_11.jpgA 11-es film első ránézésre az Eredethez fog legközelebb állni és már a szlogenje sem titkolja, hogy újfent a kedvenc játékszeren a hangsúly, az időn. Valóban lejár az idő, mert a héten moziban nézhetjük végre Christopher Nolan legújabb filmjét. A neve már kötelezi, ha nem is lesz eget rengető, a középszerűségtől bizonyosan messze lesz.  

Előzetes:

Poszterek:szmk_tenet_christopher_nolan_3_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_4_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_5_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_2_2.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_9_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_8_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_17.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_11_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_12_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_13_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_14_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_15.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_16.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_10_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_7_1.jpg

szmk_tenet_christopher_nolan_6_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

hype álmatlanság joker batman eredet prestige dc követés insomnia christopher nolan felemelkedés memento sötét lovag gotham bane tökéletes trükk interstellar inception csillagok között bruce wayne following dunkirk TENET