2019. sze 25.

Hangolódás - Filmes Jokerek korábbról

írta: szmozizok
Hangolódás - Filmes Jokerek korábbról

Nicholson, Ledger, Leto

szmk_dc_joker_batman_leto_nicholson_ledger_sotet_lovag_ongyilkos_oszt_1.jpgJövő héten, a kézben lévő három Jokerre, Joaquin Phoenix készül lapot húzni.

Óriási a felhajtás van az új Joker film körül. Rengeteg magasztaló visszajelzés és a Velencei filmfesztiválon megtartott világpremierjén a nívós rendezvény fődíját is elhozta. Azóta a csapból is ez a film folyik és aki nem hallott róla korábban, annál is az év legjobban várt alkotásává avanzsált. A nagy nyüzsgés is bizonyíték, hogy a karakter rendkívül sokrétű, rengeteg formában és működőképesen újragondolható. A maga nemében tökéletes imposztor a szuperhős világban, mondjuk mint Darth Vader a Csillagok Háborúja galaxisban. Mivel ezúttal, sem folytatásról, sem filmes univerzumépítésről nincs szó, hangolódás gyanánt újra néztem a három korábbi DC filmet amiben Joker a gonosztevő. Röviden, tartottam egy nevetős Joker estet. 

Jack NicholsonBatman (1989)szmk_dc_joker_batman_leto_nicholson_ledger_sotet_lovag_ongyilkos_oszt_4.jpgIdőrendben ő lehetne akire ráhúzzuk az eredeti Joker nevet, de nem is csak az idő miatt tehetnénk ezt meg. Az 1989-es Tim Burton filmben jelenik meg egyedül a vegyi tartályos eredettörténet. Én személy szerint a teátrális jelzőt tartom megfelelőnek Jack Nicholson előadására. Szerencsés helyzet, hogy ő az a színész, akire talán a legkevesebb smink kell. Arcvonásai annyira egyediek, hogy ilyen szerepre született. Mozgása és gesztusai mesterkéltek, képregényesek, amit fokoz Tim Burton aprólékosan és színházi díszletszerűen megtervezett környezete. Erős adaléknak tartom továbbá, hogy Bruce Wayne múltjába is komolyan beleszövik Batman ősellenségét és kereken lezárják a történetet. Gyermekkorom nagy élménye ez a film, ahányszor megláttam a sárga fekete logó-t megdobogott a szívem, de arra is emlékszem, rettenetesen féltem (a ma már akár gyermetegnek tűnő) Joker miden egyes jeleneténél.

Ő legyen a teátrális Joker, kinek kérdése: Táncoltál már valaha az ördöggel sápadt holdfénynél?

Heath Ledger - A sötét lovag (2008)szmk_dc_joker_batman_leto_nicholson_ledger_sotet_lovag_ongyilkos_oszt_6.jpgChristopher Nolan a teljes Batman mitológiát gondolta újra és a képregény helyett igyekezett a földhöz ragadt stílust ráhúzni. Pazarul sikerült, a Sötét lovag trilógiára keresztelt három epizódos történet Batman karakterének utazása a kezdetektől a végig. A közepe, azaz A sötét Lovag hatalmas elismerésnek örvendett, amihez hozzájárult Heath Ledger Jokere. A flepnis, akinek története mindig más, módszerei zavarba ejtőek, anarchikus és kaotikus, ugyanakkor precízen tervszerű. Arcfestése is a káoszt sugallja. Izgalmas főgonosz- és ellenpólusként jelenik meg a Denevérembernek, amit a kihallgató szobás csúcspont hidegrázósan be is mutat. A fiatalon elhunyt színész az Oscar díjat kapott felejthetetlen alakításáért.  A Ledger féle Joker elválaszthatatlan részét képezi szerintem Hans Zimmer zúgó és vészjósló zenei témája, ami mindig megelőzte a karakter megjelenését a vásznon. A gyakran elhangzó bűnöző zseni jelző erre a Joker verzióra húzható rá igazán.

Ő talán az anarchista Joker, kinek kérdése: Miért vagy ilyen komoly?

Jared LetoSuicide Squad: Öngyilkos osztag (2016)szmk_dc_joker_batman_leto_nicholson_ledger_sotet_lovag_ongyilkos_oszt_5.jpgA film gyatrasága ellenére a Joker pillanatokat tartom benne a legjobbnak. Eme vélemény erőteljes ellenállásba fog ütközni, mivel sokan kritizálták Jared Leto performanszát. Szerintem nem is indulhatott egyenlő esélyekkel, hiszen egy totális mellékszereplőként van jelen a gyakorlatilag Batman mentes filmben. A helyzetet súlyosbította, hogy a Suicide Squad kipörgetett magából egy eddig filmben nem látott karaktert, tökéletes szereposztással. Harley Quinn, azaz Margot Roobie véglegesen az árnyékba taszította a gengszter stílusú Jokert-t. Nem gondolom rossz megközelítésnek ezt az alvilági tetovált stílust, sőt. Harley Quinn mellé talán jobban is passzol, mint bármelyik a fentebbi változatok közül. A beszámíthatatlanság viszont szembemegy szerintem az eredeti őrült, de zseni ismérvekkel. Az amúgy Oscar díjas film marketingjének a füstje óriási volt, lángra ellenben sosem kapott. A Galaxis Őrzői rendezője, James Gunn, igyekszik korrigálni a hibát 2021-re, ezidáig Jared Leto nélkül egy új Öngyilkos Osztag filmmel.

Ő egyértelműen a ganxta Joker, aki nem kérdez csak nevet: Ha-Ha-Ha!

Joaquin Phoneix - JOKER (2019)joker-trailer.jpgHamarosan meglátjuk... hazai bemutató dátuma: 2019. október 3.

ELŐZETES:

POSZTEREK:szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_2.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_3.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_1.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_4.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_5.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_6.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_8.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_7.jpg

szmk_joker_phoneix_dc_comics_batman_gotham_city_bruce_wayne_9.jpg

Szólj hozzá

oscar hype mosoly joker batman bohóc smile the dark knight heath ledger jared leto jack nicholson dc clown sötét lovag gotham felhajtás bruce wayne gotham city suicide squad öngyilkos osztag