2019. júl 11.

Vélekedés - Az ember, aki megölte Don Quixote-t (HBO)

írta: szmozizok
Vélekedés - Az ember, aki megölte Don Quixote-t (HBO)

Az igazi szélmalomharc

szmk_man_who_killed_don_quixote_2.jpg30 éve kezdődött Terry Gilliam filmjének a készítése és végre meg is nézhető Az ember, aki megölte Don Quixote-t.

A Don Quixote történetek szélmalomharcát mondhatni totálisan bevonzotta ez a projekt. 1989-ben kezdett el a filmen dolgozni a 12 Majom rendezője és a Monthy Python csoport tagja, Terry Gilliam. A finaszírozási gondok mellet volt betegség, árvíz és miegymás, ami egy őrületes kálváriát eredményezett. Johnny Depp, Ewan McGregor is készült eljátszani a főszerepet, de végül korunk Kylo Ren-je, Adam Driver lett, aki kamerák elé állhatott és be is fejezhette a történetet. A tehetséges filmrendezőt játszó karaktere visszatér Spanyolországba, hogy Don Quixote filmet készítsen. Mellesleg az első vizsgafilmje is itt készült, ugyanezen tárgyban, így a valósággal a párhuzam nagyon erős. Ettől érdekes is lehetne. A szélmalomharcot azonban a nézővel is megvívatja a film, mert előad egy Don Quixote kalandozást, de nagyon zavaros, nem elég vicces és az egyetlen amit érzek benne, az amolyan tisztelgés Miguel de Cervantes műve előtt. Más okot tényleg nem voltam képes felfedezni, amiért ennyire ragaszkodni kellett a film elkészültéhez. Ügyesen oldja meg a valóság és az illúzió egyvelegét, amellyel megidézi a rettenthetetlen lovag képzeletbeli küzdelmét az óriások ellen, ráadásul jelenidőben. Aki semmiféle előkészület nélkül beleugrik ebbe a filmbe, szerintem csalódni fog, mert felüdülés helyett valószínű lefárad. Kerestem benne a varázslatot vagy a Monty Python hozományt, de nem találtam. A magyar mozikban elkerültem, ha bemutatták, akkor szűk körben, mert inkább művész film és nem szórakoztatóipari termék. Jelenleg már elérhető az HBO-n szinkronnal, azoknak, akik mégis kalandozásra vágynak egy fura spanyol világba.

ELŐZETESEK:

POSZTEREK:szmk_man_who_killed_don_quixote_3.jpg

szmk_man_who_killed_don_quixote_1.jpg

 

Szólj hozzá

kritika hbo review terry gilliam vélekedés adam driver the man who killed don quixote don quixote az ember aki megölte don quixote