2018. nov 18.

Megtörtént vagy sem - Az első ember film kráter jelenete

írta: szmozizok
Megtörtént vagy sem - Az első ember film kráter jelenete

Neil Armstorng kérdéses mozzanata a Holdon

szmk_neil_armstrong_first_man_karkoto_elso_ember_moonlanding_holdraszallas_apollo_1.jpgAz év egyik legjobb filmjének megtekintését követően a moziból kiléptem és azonnal a telefonomhoz nyúltam, hogy utánaolvassak pontosan mi is történt a Holdon.

Az alábbi írás Az első ember című film lényeges mozzanatát elemzi, így aki még nem látta tartózkodjon az elolvasástól a teljes filmélmény érdekében. Helyezze karanténba és térjen vissza később.

Várakozás tekintetében Az első ember idén kiemelkedő helyen szerepelt a listámon. A Kaliforniai álmot és Whiplasht követően elvárásaim a fiatal rendezővel, Damien Chazelle-lel, szemben a csillagok közé lőttem be. A szívemhez sokkal közelebb álló Holdraszállás témához készült nyúlni és a zene, mint eddigi központi téma, csak aláfestésként szolgált, amit Justin Hurwitz zeneszerző ismét mesterien oldott meg. Az elvárásokat lazán túlszárnyalták, mert egészen más kontextusba mutatták be az eseményeket, mint amire számítani lehetett, amit egy kérdéses mozdulattal koronáztak meg a film végi felejthetetlen Hold-jelenet során.

(A filmre felkészülésről azaz érdekességekről itt, a filmről alkotott véleményemről itt, a filmzenéről pedig itt lehet olvasni korábbi írásokat.)szmk_neil_armstrong_first_man_karkoto_elso_ember_moonlanding_holdraszallas_apollo_5.jpgAz első döbbenet percekkel a film kezdete után érkezett, a légkörtől való lepattanás izgalmas jelenetsorát követően. Neil Armstongnak (Ryan Gosling) volt egy lánya, Karen, aki rosszindulatú agytumorban szenvedett és még három éves kora előtt elveszítették. Karen temetésén látjuk az asztronautát sírni, majd a későbbiekben egy szó sem esik a lányáról. Nem beszél róla a barátaival és még a feleségével Janet-tel (Claire Foy) sem. Mégis Ő válik az emberiség egyik legjelentősebb történelmi eseményének egyik lényeges mozgatórugójává.szmk_neil_armstrong_first_man_karkoto_elso_ember_moonlanding_holdraszallas_apollo_2.jpgA lányától való fizikális búcsúzást követően bemegy dolgozni és jelentkezik a Hold küldetésre. A feleségével és családjával néhány önfeledt pillanatot láthatunk az Apollo 11 küldetésig vezető úton, de mindegyiket megelőzi egy jelentősebb esemény a karrierjével kapcsolatban. A legerőteljesebb utalás, hogy a messzi égitest iránti szenvedély vált életének középpontjává és a lányát korántsem engedte el, a sok temetés közül Elliot See barátjáén történt. Itt egy látomásban felvillan kislánya majd családját hátrahagyva elmegy az összejövetelről és az otthoni kertben a Holdat kémleli. Még Ed White kollégáját is elküldi, hogy esze ágában sincs beszélgetni senkivel. szmk_neil_armstrong_first_man_karkoto_elso_ember_moonlanding_holdraszallas_apollo_3.jpgMegtörténik a Holdraszállás, majd Armstrong egy kis időre egyedül marad. A túlvilági tájat kémlelve  az abszolút légüres csendben visszaemlékszik Karen-re, felhajtja a fényvédő rostélyt és megkönnyezve lányát egy karkötőt vet a Hold egyik kráterbe. A karkötőn a Karen név olvasható betűkből kirakva, ez a lányáé volt. A temetés jelenet során már láthattuk, amelyet követően egy fiókba süllyeszti. A karkötőt a Holdon elnyeli a kráter örökké árnyékba burkolózó sötétje miközben a film zenéjének egyediségét adó kísérteties hangszer, a teremin a legerőteljesebben szól. Az érzelmi csúcspont minden tekintetben felmossa a padlót a nézővel, legalábbis én így éreztem.szmk_neil_armstrong_first_man_karkoto_elso_ember_moonlanding_holdraszallas_apollo_4.jpgA karkötő a Holdon, vagy bármiféle a lányával kapcsolatos ereklye, nincs bizonyítva csupán feltételezés a film készítői részéről, de alapja mindenesetre van. A film Az első ember - Neil Armstrong élete című életrajzi könyv alapján készült. James R. Hansen író évekig győzködte a zárkózott Armstrongot, hogy megírhassa, majd rengeteg interjút készített vele és családtagjaival. A könyv írása során arra a következtetésre jutott, hogy valószínű hagyott valamit a Holdon Karen-től. Pontokba szedtem az utánaolvasás során fellelt gyanús tényeket:

  • Az űrhajósoknál szokás valamit hátrahagyni a szeretteik részére

A filmben az Apollo 11 előtti sajtótájékoztatón Buzz Aldrin (Corey Stoll) el is mondja a riportereknek miért jó ötlet vinni valami személyeset, mire Armstrong rákontráz, hogy üzemanyagot vinne inkább. Szerintem, vagyis a film szerint is, talán Aldrin adhatta az ötletet.

 

  • A személyes tárgyak listáját nem tudta megmutatni, nem is adott információt a tartalmáról

A PPK (personal preferenc kit) tartalmazta a magukkal vitt személyes tárgyakat, amiről pontos listát kellett kiállítani. Armstrong nem emlékezett a tartalmára és állítása szerint a lista elveszett, de ezt akik jól ismerték kétségbe vonják. 

 

  • A közeli ismerősök, de főleg testvére (June) szerint minden bizonnyal vitt valamit Karen-től

James R. Hansen nagyon gyanakodott, és meg is kérdezte a testvérét, hogy szerinte hagyott-e valamit Neil a Holdon a lányától. "Nagyon is remélem" volt a válasz.

 

  • Tíz percig egyedül és adáson kívül volt a Hold felszínén

Damien Chazelle rendező és Josh Singer forgatókönyv író számára ez a történelmi tény és az előző három információ már bőven elég alapot szolgáltatott rá, hogy a karkötőt belevegyék a filmbe.


szmk_neil_armstrong_first_man_karkoto_elso_ember_moonlanding_holdraszallas_apollo_6.jpgHallottam többeket reklamálni, hogy a visszatérést lecsípték a történetből, de valójában a történet ott a kráter mellett véget ért. A karkötő tehát mondhatni egy legenda, ami a filmélményt véleményem szerint csak növeli. Nem tény, ahogy a  film sem dokumentumfilm. Könnyen lehet semmit sem hagyott ott Neil Armstrong, de ahogy ő maga fogalmaz a felvételi interjún a NASA-nál: oktalanság lenne azt feltételezni, hogy nem volt hatással a küldetésre a lánya halála.

Az írás alapjául az interneten fellelhető több cikket elolvastam, nagyjából mindegyik ugyanazt írta, így egy szépen csengőt újságot linkelek forrásként: Time.

Szólj hozzá

hype holdraszállás n apollo hold moon justin karkötő moonlanding neil armstrong NASA első ember damien chazelle first man